Gerakan Houthiah di Yaman Bukannya Syiah Zaidiyyah!


[Muat Turun Artikel – Format PDF]

Tidak benar sama sekali Gerakan Houthiah itu Syiah Zaidiyyah, mereka sebenarnya pemberontak Syiah Imamiyyah yang disokong dan dibiayai oleh Iran. Kelompok ini turut bertempur di Iraq untuk membunuh Ahli Sunnah.

Media-media dunia (bersumberkan Barat) sengaja melabelkan mereka dari kelompok Zaydiyyah yang sebenarnya aqidah yang berbeza sama sekali. Berdasarkan maklumat perbualan saya dengan pelajar Yaman sendiri, beliau menyatakan Syiah di utara Yaman itu adalah Imamiyyah bukannya Zaidiyyah. Jika ada pun unsur Zaidiyyah pada mereka boleh dikatakan sebagai bekas Zaidiyyah yang telah bertukar agama kepada Imamiyyah hasil kejayaan dakwah Syiah Imamiyyah di sana.

Jika kita perhatikan Syiah Imamiyyah yang semuanya berwala’ kepada Iran sedang berusaha mengepung Jazirah Arab dan sebenarnya sedang menuju untuk menjajah tanah Haram di Hijaz. Itu merupakan doktrin mereka dalam kitab Protokol Ayatullah Qom berdasarkan hadith-hadith “yahudi” mereka.

Umat Islam harus peka masalah ini. Kini mereka menguasai Iraq, Syria, Bahrain (lebih 70%) Kuwait (peratus yang besar), demikian dengan Oman, bahkan separuh penduduk UAE adalah orang-orang Iran yang bercampur dengan etnik Arab. Jika kita perhatikan ke arah mana mereka sedang menuju, jelasnya ialah untuk menguasai Makkah dan Madinah. Sebab itu Iran begitu beriya-iya menyokong pergerakan Houthi ini dan pergerakan di Saudi. Iran sendiri mengakui ribuan para intelijennya sedang menyusup di negara-negara Arab bagi tujuan ini. Asalnya Syiah di Yaman dari sebuah perkampungan kecil sahaja kemudian mula merebak menjadi satu kawasan yang besar kemudian mengasaskan tenteranya sendiri. Kerajaan Yaman pada mulanya memandang rendah terhadap risiko yang bakal dihasilkan oleh kelompok ini. Namun bila mereka sudah membiak dan mula mengadakan pemberontakan, kerajaan negara mula memahami bahawa mereka bertujuan menggulingkan negara Yaman dengan bantuan luar dari Iran dan Iraq. Senjata-senjata mereka sememangnya datang dari Iran menerusi pelbagai arah negara Arab yang telah dikuasai oleh mereka. Kerajaan Yaman baru-baru ini telah menolak Menteri Luar Iran untuk mendarat di Yaman bagi membincangkan masalah tersebut. Lantaran itu media Iran sendiri menyiarkan berita bahawa Menteri Luar Iran, Manucher Mottaki meminta campurtangan Amerika di sana untuk menekan Yaman supaya menerima diplomasi dari Iran. Rahsia persekongkolan Iran-Amerika di Yaman perlu mendapat perhatian kita semua bagi menyedarkan masyarakat.

Kerajaan Malaysia / JAKIM perlu bertindak terhadap kumpulan-kumpulan ‘anak-anak Majusi’ asuhan Iran di Malaysia .Mereka ini persis kelompok-kelompk kecil Syiah di Yaman suatu masa dahulu. Mereka ini sangat merbahaya. Bayangkan markas-markas Syiah di Malaysia, yang mula bertapak di Taman Sri Gombak merebak ke seluruh Daerah Gombak. Ada kemungkinan, selepas ini dengan jutaan dana ‘khumus’ Imam Mahdi mereka yang disalurkan atas agenda menyebarkan Revolusi Khomeini, akan membolehkan mereka menguasai beberapa kawasan strategik. Ketika itu, penganut Syiah akan memenuhi jalan-jalan raya untuk merayakan Karbala’ dan hari-hari besar mereka. Apakah tidak mustahil dengan jumlah demikian, mereka akan berusaha untuk menubuhkan pasukan tentera dan akan memberontak terhadap kerajaan? Fikirkan sedalam-dalamnya, dengan mengambil contoh-contoh dari Lubnan, Iraq, Yaman dan apa yang sedang dialami oleh kerajaan Saudi hari ini.

Na’uzubillah min dzalika.

Sumber asal : http://tenteradajjal.blogspot.com/2009/12/gerakan-houthiah-di-yaman-bukannya.html dengan pindaan perenggan akhir oleh https://darulkautsar.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s