Hukum Ulamak Islam Terhadap Syiah (Ebook)


Sesungguhnya masyarakat Islam Malaysia kebanyakannya tidak pernah mendengar apatah lagi mengetahui tentang perkataan ‘Syiah’ sehingga terjadinya apa yang dinamakan “Revolusi Iran” pada tahun 1978M. Maka timbullah selepas itu golongan-golongan yang giat mempelopori kemasukan semangat revolusi tersebut ke masyarakat negeri ini di atas laungan “Penegakan Negara Islam”, “Penyatuan saf-saf Muslimin” dan seterusnya “Pendekatan antara Sunni dan Syiah”. Dan akhirnya lahirlah sebuah golongan kecil yang berterus-terang mengakui dan mempelopori pandangan dan fahaman Syiah hingga tersebarnya buku-buku yang mengagungkan kejayaan revolusi Iran serta fahaman Syiah di kalangan masyarakat kita.

Syiah ialah salah satu golongan pecahan terbesar dalam Islam selepas Ahli as- Sunnah wal Jamaah (AWSJ) atau Sunni. Syiah mengikuti Islam yang bertentangan dengan apa yang diajarkan oleh Nabi Muhammad dan Ahli Baitnya. Syiah menolak kepemimpinan dari tiga Khalifah Sunni yang pertama malah sebahagian mereka menghina para Khulafa’ Ar-Rasyidin yang merupakan sahabat Rasulullah s.a.w. Bentuk tunggal dari Syiah adalah “Shii’ ” menunjuk kepada pengikut dari Ahli Bait dan Imam Ali. Tetapi Ali bin Abi Talib dan para Ahli Bait sendiri telah menolak kepercayaan Syiah dan menyatakan mereka sebagai kafir. Kebanyakan Sunni Islam mengatakan bahawa golongan syiah merupakan satu kefahaman yang bercanggah dengan ajaran Islam kerana fahaman ini mendakwa bahawa Ali iaitu sepupu Rasulullah sepatutnya menjadi Rasul selepas Baginda.

Aliran Syiah mempercayai bahawa Nabi telah mewasiatkan keturunannya menjadi pemimpin umat Islam dan hendaklah bersatu di bawah Imam.

Makalah ini bertujuan untuk mempamerkan kepada saudara-saudara Muslimin perbandingan fahaman antara aqidah Ahli as-Sunnah wal Jamaah yang kita anuti dengan aqidah Syiah. Perbandingan tersebut disusunkan seperti berikut:-

  1. Pendapat ulamak-ulamak besar Ahli as-Sunnah wal Jamaah tentang Syiah
  2. Definisi Syiah menurut ulamak Ahli as-Sunnah
  3. Kenyataan-kenyataan ulamak Syiah tentang fahaman Syiah
  4. Jadual ringkasan perbandingan antara Ahli as-Sunnah dan Syiah
  5. Petikan kenyataan-kenyataan Khomeini, Ketua Negara Iran.

 

Untuk BACAAN ONLINE atau MUAT TURUN e-book sila KLIK – https://tinyurl.com/y2jqeov5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s